teisipäev, 4. märts 2014

Esimene raba- Hüpassaare- Toonoja- Hüpassaare.

Pühapäeval saime hakkama selle aasta esimese matkaga. Olgugi, et käik toimus 2. märtsil, aga rohelises rabas on turvas läbikülmunud ja laugastel kaaned peal. Loodus ise pakub matkajale huvitavat maastikku ja veidi ohtu- mitte küll uppumise suhtes, aga nö. kui ülbeks kipud minema, siis vajub jalg põlveni turbasse või laugast ületades jää servast sisse. Tähendab, et mõne kohapeal peab ikka pingsalt jägima kuhu jalg asetada.

Hommikul saime ennem kümmet rabasse- ilm oli udune..sooja nii +1C..+3C sadas lund, kuid valitses tuulevaikus ja jääkoorik kõrbises saapa all. Hüpassaarest peale minnes koged erinevat maastikku, alul rabapealset, möödud laugastest, madalad puud, täiesti lagedad väljad ja siis jälle saarekesed ning pilliroog. Pilliroo vahel olid ilusad punased jõhvikad, mis olid justkui hiljuti valminud, mõnusad punased magushapukad, tükkaega noppisime. Peale paari tunnist rabaületust nägime jällegi tuttava haava metsa, Siim teadis täpselt, et siit tuleb nüüd metsa sisse keerata. Suvel panime selle minekuga seal puusse ja otsisime ca. tunnikese õiget kohta. Ega seekordki loodus end nähtavale ei andnud, eksitas meid, sest talvel on ikka kõik hoopis teistmoodi. Taimestik madal, maa on valge, ojad jääs. Kusjuures jää kandis, tegu oli topelt jääga ja peal kõndides kostus kõva ragin, kuid läbi vajumisohtu enamasti polnud.  Kohtasime ka seakarja värskeid jälgi, kelle me tõenäoliselt liikvele olime ajanud. Niimoodi seal tunnike tuiamist, leidsime üles vana suitsusauna, keetsime legendaarse hernesupi, praadisime põdraliha, kaanisime õlle ja vahetasin kuivad saapad.

Tagasitee enam nii libedalt ei läinud, päev oli rabakoorikut sulatanud ja see tegi kõndimise veidi raskeks. Juba alguses vajus jalg mitu korda turbasse, mis tõmbas vee saapasse, aga kui kõnnid siis pole hullu. Niimoodi peale sööki astudes tekib tunne, et istuks veerand tunniks, aga raba võlu ongi selles, et istuda ju ei saa..kohe on taguots märg, seega tuleb astuda. Tagasitee võtis aega 3,5- 4 tundi, täpset aega ma kellalt kahjuks ei jälginud. Mineku peale kulus 3- 3,5 tundi, tunnike tuiamist metsas ja lõuna. Kokku kulus matkaaega 8,5h. Õhtuks oli mõnus rammestus ja kanged liigesed. Järgmisel päeval polnud midagist. Raba võlu on sarnane Alpidega, saad aru kui pisike tükike maailmast sina ise oled ja kui keset raba juhtud olema, võta hoog maha vaata ringi. Proovi veel täiest kõrist karjuda, mitte keegi ei kuule sind, sest tõenäoliselt ei leia sa sealt peale enda ja sõbra kedagi- sama on mägedes.

Kaart

Laugas

Jõhvikad


Saun
 

8h. 15'


Kommentaare ei ole: